Жири награда БИШ

ФЕСТИВАЛСКО ЖИРИ

селекција БИШ 2023

Маја Митиќ магистрира на Академија за уметност и драма – отсек за глума (1988), Нови Сад, Србија.
Повеќе од 30 години професионално работи во театар и филм како актерка, режисерка, режисерка, филмаџија, драматург/сценарист и визитинг професор.
Основач и директор на неформалниот Театар Ко-смо-с Белград 2016 година.
Уметнички директор и селектор на Меѓународниот џез театарски фестивал Нишвил, од 2017 година.
Од 1991 година е еден од основачите на ДАХ Театар првата професионална театарска лабораторија во овој дел од светот, чиј метод е дивајзинг театрот, каде што партитурата за изведба потекнува од колаборативна, честопати импровизаторска работа на изведувачки ансамбл. Маја Митиќ е дел од уметничкото јадро на ДАХ Театар од 2016 година (25 години) каде што има направено повеќе од 50 претстави (улоги) и проекти. Исто така активно учествува како учител на работилници, предавања, семинари, фестивали, кои Театар ДАХ со години ги организира дома и во странство.

Дора Ружџак Подолски е родена на 24 август 1971 година во Загреб. Дипломирала на Училиштето за ритмика и танц (1988) и класично средно училиште (1989). Студирала латински и грчки јазик, а дипломирала театарска режија и радиоемитување на Академијата за драмски уметности во Загреб во 1997 година. Досега има режирано повеќе од осумдесет независни драмски, оперски и оперетни наслови и мјузикли, режирајќи во Хрватскиот народен театар во Загреб, Сплит, Осиек и Риека, на Летните игри во Дубровник, во ГК „Комедија“, ГК „Трешња“ , ЗКМ, ГДК „Гавела“ и други, како и во Босна и Херцеговина, Словенија, Црна Гора, Русија и Канада.
Заедно со Франка Перковиќ во 2001 година ја основа Театарската асоцијација на фрустрирани режисери (КУФЕР), која афирмира голем број млади уметници, режисери, актери, танчери и кореографи. Од 2012 година ја водат Уметничката организација „Ружџак и Перковиќ“ (РУПЕР).
Добитничка е на голем број награди и признанија.
Како доцент предава глума на Академијата за драмски уметности каде што е вработена, и на Музичката академија во Загреб. Таа беше асистент на интендентот на Летните игри во Дубровник за драмската програма од 2009 до 2012 година, а од август 2017 година до денес ја извршува функцијата интендент на Летните игри во Дубровник.

Роден во Битола во 1964 година. Дипломирал на ФДУ скопје на отсекот за драмски актери во 1987 година. Во 2002 година магистрира на универзитетот Св. Кирил и Методиј на областа на комуникологијата, а во 2017 година докторира на Институтот за медиуми и комуникации при Правниот факултет „Јустинијан Први“. Пишува проза, поезија, и есеи како и книжевни критики и критики за театар и филм. Добитник е на неколку меѓународни награди за книжевност како што се ИВА Богдани (Косово) и наградата на Друштвото на преведувачите од Црна Гора. Неговите дела се преведени на српски, англиски и арапски јазик. Преведува од српски и англиски јазик.
Член е на меѓународното здружение за театарски критичари AICT-IATC, и објавува во повеќе театарски и културни медиуми како Сцена (Стеријино позорје), www.playsinternational.org.uk, kultura.mk и други.