РОДЕНДЕН

The Birthday party

Народен театар, Штип 

Македонија

автор:
Харолд Пинтер

режија;
Васил Христов

Играат:
Милорад Ангелов, Ефтим Трајчов-Ѓаурски, Валентина Ѓоргиевска, Владимир Тулиев, Стефанија Митовска, Даријан Петров

Драматургија: Габриела Коцева-Тулиев
Костимографија: Марија Ќертакова
Раководител на сцена и тон мајстор: Ѓорѓи Чапов
Светло мајстор: Методи Саздов
Суфлер: Лидија Рогожарова
Дизајн на плакат: Денко Матевски
Фотографија на плакат: Димитар Влахов

„Роденден“ (1957) и ден денес сè уште стои како доказ за Пинтеровата непоколеблива посветеност кон истражувањето и откривањето на скриените аспекти и двосмисленоста на човековата природа.
Во ова дело, неговиот уникатен стил на дијалог ја прикажува моќта на јазичната манипулација и процесот на вербална лоботомија. Манипулацијата со зборови станува оружје, бидејќи јазикот се користи за контрола и доминација. На тој начин, Пинтер ги крши рамките на театарскиот традиционализам и ја прикажува кревкоста на човечката комуникација.
Хуманизмот, пацифизмот и правдољубието на Пинтер се очигледни во неговиот децениски незапирлив политички активизам и непоколеблива посветеност на разоткривањето на општествените неправди.

Театарска претстава со психолошки карактер, која воведува нов филмски јазик на режија и глума, кој ќе ја зачуди публиката.

времетраење:
105 мин.

јазик:
Македонски

400 ден.

сцена: МКЦ (сцена Фросина)