ФРАНКЕНШТАЈН

Frankenstein

Театар за деца и младинци

Македонија

автор:
по Мери Шели

режија;
Кокан Младеновиќ

Играат:
Ангела Димитрова, Бојан Кирковски, Матеа Јанковска, Наташа Петровиќ, Ненад Митевски, Никола Наковски, Симона Спировска

Текст: Кокан Младеновиќ, Драгана Лукан Николоски, Димитрије Коканов, Никола Наковски, Матеа Јанковска, Ангела Димитрова, Симона Спировска, Наташа Петровиќ, Бојан Кирковски, Ненад Митевски
Драматургија: Димитрије Коканов, Драгана Лукан Николоски
Сценографија: Кирил Василев
Костимографија: Александра Пециќ Младеновиќ
Композитор: Лука Кантарџиев
Текст за музика: Никола Ристески со актерите
Кореографија: Олга Панго
Фотографија и дизајн на плакат: Соња Ставрова Кирковски, Марија Мишева
Видеоматеријал: Емил Петро

Претставата има за цел да ги истражува различните практики на дискриминација во општеството во кое живееме. Прашањето кој е и што е; што може да биде и кој сè може да биде „чудовиште“, а пред сè прашањето кој проценува и одредува дека другиот е чудовиштен – е темата на оваа наша претстава. Следејќи ги различните теориски и книжевни постапки од Франц Кафка па преку Пол Б. Пресијад и други, се занимававме со прашањето на давање слобода на говор на оние на кои инаку не им е дозволено да зборуваат во јавниот простор. Ако „чудовиштето“ проговори, што ќе ни каже? На кој начин и поради што, ние луѓето едни со други се означуваме со погрешни, неприфатливи и застрашувачки?

Претставата им се обраќа на младите со цел да се запрашаат за оние ставови што им се наметнуваат од нивните родители, од училиштето, од општеството, а кои воопшто не се добри.
14 +

времетраење:

јазик:
Македонски

сцена: Театар за деца и младинци