ВИЛИЦАТА НА ИБЕН БАЈЕРС

Eben Bayer’s jaw

Штрих

Македонија

автор:
Филип Грујиќ

режија;
Борис Василевски

Играат:
Марјан Наумов, Ава Хусеини, Благојчо Стојанов, Томислав Давидовски, Јанка Лефкова, Гоце Андонов, Катерина Јовановиќ, Ана Грамосли

Драматургија: Стефан Миленков
Музика: Сашко Костов
Сценографија: Ненад Тонкин
Костимографија: Марта Дојчиновска
Дизајн на светло: Александар Јовановски
Дизајн на плакат: Искра Илиеска
Продуцент: Андреа Маркоска

„Вилицата на Ибен Бајерс“ сведочи за извонредниот подем и трагичниот пад на Ибен Бајерс, човек обземен од амбиции и заробен од смртоносна привлечност. Така, со возбудлив приказ на ненаситната потрага на еден човек за моќ, оваа претстава навлегува во вистинската приказна за протагонистот, харизматичен индустријалец чиј живот добива судбоносен пресврт кога ќе наиде на моќен напиток.
Застрашувачко истражување на човечкиот дух, што ги истакнува опасностите од неконтролираната амбиција и кревкоста на нашето постоење – сплет на хибрис и трагедија, кои даваат одговор на многу навидум едноставни, но сепак комплексни човекови дилеми.

Со секој наелектризиран момент, претставата го сплетува возбудливото искачување на Ибен, неговите извонредни триумфи и темнината што се крие зад неговата навидум непобедлива аура.

времетраење:
120 мин.

јазик:
Македонски