КÊМ (Нецелосно)

Kêm (Incomplete)

Сермола перформанс

Германија

автор:
Мирза Метин

режија;
Мирза Метин

Играат:
Хицран Демир

Драматургија: Сермола перформанс
Концепт, кореографија, сценографија: Мирза Метин
Дизајн на светло: АлевТопал, Мирза Метин
Асистент и светло-оператер: Али Курум
Фотографии: Ујгар Ондер Ѕахин
Трејлер: Ерен Аској
Постер: Мир Ахмед Орхан

Кêм (Нецелосно) е современа митологија, поетски сценски сон.
Новата претстава на Мирза Метин, ‘Кêм’ се состои од низа слики од соништата изведени од Хикран Демир. Во Кем, курдската култура и ритуали играат централна улога во создавањето моќна изведба. Мистериозни грмушки, црни балони, портокалова леќа, говенди (танци), гласови на сегашноста и праисторијата и магични вдишувања ја придружуваат изведбата за да ја пронајдат примарната моќ на телото и да ги отворат вратите на визуелниот, аудитивниот и физичкиот сон на сцената. Претставата не раскажува фиксна приказна, но на крајот од денот секој посетител заминува со напишана своја приказна.

Богат танцов израз, перформанс базиран на курдските ритуали. Традиционално, но современо.
(Телесен и вокален перформанс)

времетраење:
55 мин.