НЕМИОТ КЕЛНЕР

The Dumb Waiter

Независен проект

Македонија

автор:
Харолд Пинтер

режија;
Александар Ивановски

Играат:
Васко Костовски, Мартин Ѓоргоски

Превод од англиски: Марио Стојаноски
Извршен продуцент: Батухан Ибрахим
Сценографија:
Ненад Тонкин
Костимографија:
Елена Кузманов
Дизајн на светло:
Андреј Неделковски
Дизајн на плакат:
Тео К. Атанасовски

Бен и Гас се наоѓаат во подрумска просторија и се во исчекување на насоките за извршување на нивната следна задача. Но, настаните го менуваат својот вообичаен тек.
Ова не е апсурд. Ова е реализам кој ја прикажува апсурдноста на нашето постоење. Сите сме ликови затворени во Пинтеровиот подрум, несвесни дека нашите животи не ни припаѓаат само нам. Веруваме дека самите ги носиме своите одлуки, цинично судиме за туѓата глупост, длабоко уверени дека ние сме поинакви. Но што кога ќе се скрши илузијата и ќе сфатиме дека целото ова време пред нас стоела чиста моќ? Бидејќи моќта е постојано тука некаде: во соседната соба, позади вратата, во ходникот. Дури и кога е непрепознатлива и скриена, законот на моќта секогаш дејствува.

Политички ангажирана претстава, која зборува преку секојдневните човечки односи и се занимава со процесите и состојбите низ кои поминуваме додека сме обесправени, немоќни и понижени.

времетраење:
60 мин.

јазик:
Македонски

сцена: МКЦ (сцена Фросина)