„ПООЛ“

Pool

Хибрид

Македонија

автор:
Марк Рејвенхил

режија;
Шенај Мандак

Играат:
Несрин Таир, Стефанија Начевска, Метин Ибрахим, Хакан Даци, Ебру Мусли

Продукција: Тадеа Павловска
Копродукција: Артопија, MОТ фестивал
Драматург: Бенну Мусли
Превод на турски јазик: Бенну Мусли
Превод на македонски јазик: Марио Стојаноски
Костимограф: Ивана Секулоска
Сценограф: Ивана Секулоска, Џејда Ибрахим
Композитор: Лука Јанкулоски
Тон: Емрах Џемаил
Дизајн на плакат: Бурџу Мусли
Трејлер: Мурат Жерка, Генц Халими

Претставата „Поол“, која е работена по мотиви на Марк Рејвенхил хипнотично ја разкажува приказната, но сурово ги распарчува лажните идеали разотркивајќи ја вистинската слика за уметниците, пријателството и љубомората, која се претвора во болна амбиција за успех. Во претставата се среќаваме со приказната за група уметници, кои се занимаваат со алтернативна уметност во боемскиот кварт. Но што се случува кога еден од групата се издвојува и постигнува виснински успех? Што прават оние што остануваат назад, во боемскиот кварт додека еден оди напред во големиот свет? Ликовите се доведени до состојба да се соочат со себеси и своите најголеми стравови, по што сосема се препуштаат на примитивниот инстинкт за преживување, управуван од страна на болната амбиција за успех, до тој степен што попатно се губат не само себеси, туку и сето она што е човечно во нив, она што ги прави да бидат луѓе.

– Премиера –

времетраење:
90 мин.

јазик:
Турски, со примеси на македонски, албански и англиски
* Превод на македонски

400 ден.

сцена: МКЦ (џебно кино)